Kurumsal Eğitmenin Dijital Alet Çantası 7: ChatGPT

Teknolojinin eğitime entegrasyonu başlı başına bir araştırma alanıdır. Bu alanda yapılan araştırmalar çoğunlukla eğitim alanından bağımsız olarak geliştirilmiş bir teknolojinin eğitim alanında kullanılıp kullanılmayacağı başta olmak üzere, kullanılmasının yararları, öğrenme üzerine olumlu/olumsuz etkilerinin olup olmadığı yönündedir.

Genel olarak sıklıkla kullanılan ve yeni olmayan teknolojiler üzerine yazılar yazıyorum ancak bu sefer çok yeni bir teknolojiden bahsedeceğim. Bu yazımızın konusu ise ChatGPT. ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilmiş bir yapay zeka ürünü. Geçtiğimiz aylarda tanıştığımız Dall-E (bu ayrı bir yazının konusu olacak) adlı ürünü de geliştirmiş olan OpenAI, yapay zeka üzerine araştırma ve geliştirme yapan bir şirket. ChatGPT ise insanlarla diyalog kurabilecek şekilde eğitilmiş bir yapay zeka ürünü. Kullanımı ise oldukça basit, https://chat.openai.com adresinden sisteme giriş yaptıktan sonra soru sormaya ve yanıtlarını almaya başlıyorsunuz. Peki bu yapay zeka ürününün kurumsal eğitmenlerle ne ilgisi var diye soracak olursanız, benim birkaç gündür kullandığım ve oldukça yararlı bulduğum bu ürünü hem günlük hayatınızda hem de iş yaşamınızda kullanarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bu yazının içeriğini de yine ChatGPT yardımı ile oluşturacağım. Genelde çeviri ve makale özeti biçiminde olan içeriklerimin aksine bu yazımda yapay zeka, makine öğrenmesi gibi kavramları kendim yapmaya ya da akademik makalelerden çevirmeye çalışmayacağım. Tamamiyle teknolojiden yararlanacağım ve ChatGPT’ye sorduğum soruları Google Translate ile çevirerek bu yazımda kullanacağım. ChatGPT Türkçe içerik de üretiyor olsa da bu konuda şimdilik çok güvenilir içerikler oluşturmuyor. Bu nedenle de içerikleri İngilizce’den çevireceğim.

Konuya aşina olmayanlar için ilk sorumuzla ve yanıtıyla başlayalım.

Yusuf: Yapay zeka nedir?

ChatGPT: Yapay zeka (AI), insan zekasının insan gibi düşünmeye ve hareket etmeye programlanmış makinelerde simülasyonunu ifade eder. Bu akıllı makineler, sorunları çözmek ve görsel algı, konuşma tanıma, karar verme ve dil çevirisi gibi tipik olarak insan zekası gerektiren görevleri gerçekleştirmek için öğrenmek, akıl yürütmek ve kendi kendini düzeltmek üzere tasarlanmıştır. Yapay zeka teknolojisi son yıllarda önemli ölçüde ilerleyerek, sanal asistanlar ve otonom araçlardan kişiselleştirilmiş sağlık ve gelişmiş üretim sistemlerine kadar çok çeşitli yapay zeka destekli ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine yol açtı.

Yusuf: Makine öğrenmesi nedir?

ChatGPT: Makine öğrenimi, bilgisayarlara açıkça programlanmadan verilerden öğrenmeyi öğretme yöntemidir. Bir sistemin zaman içinde belirli bir görevdeki performansını iyileştirmesini sağlamak için algoritmalar ve istatistiksel modeller kullanmayı içerir. Başka bir deyişle, bir bilgisayarın verilerdeki kalıpları tanıması ve bu kalıpları tahminlerde bulunmak veya harekete geçmek için kullanması için eğitmeyi içerir. Bu, bir programcının bilgisayarın uyması gereken kuralları açıkça yazdığı geleneksel programlamadan farklıdır. Makine öğrenimi ile bilgisayar verilerden öğrenebilir ve kuralları kendi başına çözebilir.

Nerelerde kullanılır?

ChatGPT ile yapay zeka ve makine öğrenmesi terimlerinin açıklamalarını örnek olarak sunmak ve bu içerikleri de sizlerle paylaşmak istedim.

Peki kurumsal eğitmenler olarak ChatGPT bizim ne işimize yarayacak? Bu sorunun yanıtını aslında ben de arıyorum.

Genel olarak kullanım örnekleri aklıma geldi. Bir eğitim hazırlarken benim en çok zamanımı alan konu, tanımları ya da kavramları hazırlamaktır. Bu konuda biraz takıntılı olmam nedeniyle uzmanı olduğum konuda bile eğitim hazırlarken tanımlar epey zamanımı alıyor. Makaleler ya da kitaplardan alıntı yapmak çoğu zaman faydalı olsa da bazı durumlarda karmaşık ve uzman gözüyle hazırlanmış bu tanımlar eğitimlerde kullanmak için fazla uzun ya da karışık olabiliyor. ChatGPT ile birkaç tanım ve kavram üzerinde çalıştım ve oldukça yararlı olduğunu gördüm. Bu konuda ChatGPT’den destek alabiliriz.

İkinci kullanım alanı olarak ise bir konuda neler yapılabileceğini adım adım yönlendirme olarak almak. Burada da oldukça başarılı içerikler oluşturuyor. Bu hem kendi işlerimize yardımcı olabilir hem de içerik üretirken özellikle de infografik tarzı içerikler ve sunumlar oluştururken bize yardımcı olabilir.

Soru ve cevapları hazırlarken bize yardımcı olabilir.

Konu hakkında genel durumu açıklamanıza ve sıkça sorulan sorulara erişmenize yardımcı olur.

Office yazılımlarında bir konuda takıldığınızda size nasıl yapacağınızı söyleyebilir.

ChatGPT’yi sizler de kullanmak isterseniz https://chat.openai.com adresinden üye olarak bu ürünü şimdilik ücretsiz olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Alternatif kullanımları yorumlara yazabilir ya da sosyal medya’da paylaşabilirsiniz.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.